Get Adobe Flash player

Sfintii Apostoli Petru si Pavel - LA MULTI ANI SARBATORITILOR!

religie

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi pe Sfintii Petru si Pavel, cei mai de seama dintre Apostolii lui Iisus. Sfantul Petru era frate cu Sfantul Andrei si cel mai varstnic dintre cei 12 Apostoli. El a fost mai intai ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Petru se leapada de trei ori de Iisus, in ziua rastignirii acestuia, dar prin cainta isi ispaseste greseala si isi redobandeste, dupa invierea Mantuitorului, dreptul de a fi Apostol. Sf. Petru a scris doua Epistole

care ii poarta numele in Noul Testament. El a calatorit mult propovaduind Evanghelia, ajuns in Roma, este rastignit cu capul in jos pe cruce, in anul 67. Sfantul Petru este "mana dreapta" a lui Dumnezeu. El detine nu numai "cheile" Raiului ci si toate cheile incaperilor ceresti. Este reprezentat in icoane cu o barba alba pana la brau si este cunoscut ca fiind cel mai bun si mai milostiv sfant, care mijloceste legatura dintre oameni si Dumnezeu.

Sfantul Pavel sau Apostolul Neamurilor, ii prigonea la inceput pe cei ce credeau in Iisus. Se converteste in urma unei vedenii pe care o are si devine cel mai zelos propovaduitor al Evangheliei. El i-a intarit in credinta pe primii crestini, intemeind obsti crestine prin toate locurile prin care a trecut. Prin misiunea lui printre neamuri, el a raspandit crestinismul mai ales in lumea greco-romana. Este cel mai insemnat scriitor si ganditor dintre Apostoli, dupa Ioan. Sfantul Pavel a eliberat crestinismul de servitutea legii mozaice si a asigurat propovaduirea lui universala. Si-a gasit sfarsitul tot la Roma, pe vremea imparatului Nero.  Sfantului Pavel i-a fost taiat capul cu sabia in aceeasi zi in care a fost rastignit pe cruce Sfantul Petru. Cei doi sfinti se spune ca au avut parte de o moarte muceniceasca.

Obiceiuri si traditii populare

Conform credintei pupulare, acum este si äSarbatoarea lupilorö, San Petru fiind imparatul lupilor. Se spune ca la lasarea serii, lupii se aduna, isi cheam stapanul si ii cer de mancare. Fara aprobarea sfantului, lupii nu cuteaza sa faca stricaciuni. Oamenii tin aceasta sarbatoare, pentru a tine lupii departe de vite. De asemenea, se crede ca Sfantul Petru, stapaneste balaurii cerului. Acestia il ajuta la sfaramarea ghetii, pe care o preface in grindina. De frica pietrei, oamenii nu muncesc si tin sarbatoarea vreme de trei zile. Daca tuna sau fulgera in ziua de San Petru, nucile si alunele vor fi viermanoase. In aceasta zi, numita si mosii de San Petru, femeile duc la biserica mere, colaci, zarzare, faguri de miere, pe care apoi le dau de pomana, abia dupa aceea pot consuma si ele din aceste roade, aceasta pt a nu-i supara pe cei morti. De San Petru apar licuricii, ei fiind considerati scantei cazute pe pamant dupa ce Sfantul plesneste cu biciul sau. Licuricii sunt trimisi pt a-i indruma pe cei rataciti prin padure.

In ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, peste 260.000 de romani isi serbeaza onomastica. Le uram si noi tuturor, sanatate, fericire si la multi ani!

 

P.F.

Ultima actualizare (Duminic─â, 10 Iulie 2011 08:05)