Get Adobe Flash player

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Cartea jurnalistului Dorin Ivan - „Gazetarii mor in picioare – Dialoguri cu Corneliu Stefan” mi se pare nu atat o rabufnire gazetareasca in fata mundanului turbat de astazi, cat mai degraba o carte de capatai pentru toti jurnalistii buzoieni, pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o citeasca cel putin o data pe luna,

sau macar sa decupeze din carte niste „ziceri” de-ale lui Corneliu Stefan si sa le afiseze permanent prin birouri sau prin alte locuri vizibile. Zic asta pentru ca intre copertile ei se afla reperele „institutiei gazetarului” – dialogurile cu Corneliu Stefan, unul dintre vechii si adevaratii ziaristi pe care i-a dat aceste plaiuri de la Curbura Carpatilor. Nu am crezut ca atunci cand voi rasfoi volumul cu pricina voi intalni idei filosofice, citate celebre, marturii din urbea Buzaului nemaistiute sau de-a dreptul axiome pentru jurnalistii de astazi rascoliti de saracie sau de meschinariile politicianiste. In cuvantul de inceput, un alt mare ziarist buzoian – Dumitru Ion Dinca – „Nea Mitica” cum ii ziceam adeseori, face o adevarata „expeditie la apa vie” din scrierea colegului Dorin Ivan si scoate la lumina chintesenta randurilor puse pe hartie in volumul prezentat. Intr-adevar cum observa si „Nea Mitica”, Dorin Ivan face munca de pionierat „devenind un explorator a carui tinta este punerea in valoare a rocilor cu calitatile lor exceptionale...”. Redau mai jos un citat din cartea gazetarului de exceptie – Corneliu Stefan si din ideile care m-au impresionat si pe care eu sau alt jurnalist onest trebuie sa le puna in practica: „Fara a-si face un scop in sine, presa poate aspira la demnitatea de a fi a patra putere in stat si, in aceste conditii, la Puterea cu P mare. Dar in acest din urma caz, ea se dizolva in politic si-i dispare ratiunea de a fi. De aceea liderii d eopinie publica trebuie sa stie sa faca pasul inapoi, in caz contrar isi semneaza sentinta de condamnare. Fie se atrofiaza prin decredibilizare, fie dispare in angrenajul puterii si se dizolva in autoritatea statala. Forta cuvantului tiparit se bazeaza pe independenta financiara, spirit justitiar, corectitudine, ceva mai mult patriotism si, mai ales, pe o cultura solida. Simtul de dreptate, curajul trebuie postate pe un fundament de cultura, care da de fapt consistenta si dimensiunea valorica mesajului jurnalistic”.

 

Iulian Gavriluta

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!