Get Adobe Flash player

Sa dam cartile pe fata! Despre miscarea sindicala din Romania si din lume

Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Actuala miscare sindicala din Romania este cel putin inutila, ca sa nu-i spunem nociva, pentru ceea ce ar fi trebuit sa fie de mult timp o astfel de miscare. O revigorare a miscarii sindicale din Romania nu poate sa existe decat prin eliminarea vechii structuri sindicale si a structurilor de putere sindicala care coordoneaza si manipuleaza aceasta miscare.

Ce sunt in realitate sindicatele? O pretinsa forta de presiune contra unor pretinse forte politice care ar guverna mecanismul economic. In realitate, politicul nu mai detine controlul parghiilor economice si nu acest politic poate determina schimbarea. Cei care dicteaza politicului sunt expertii lumii capitalului, de genul unor foruri precum FMI sau Comisia Europeana. Astfel de structuri sunt cele care dicteaza jocul politic si economic si ele se asigura de faptul ca guvernantii, pe care-i manipuleaza, respecta cu strictete agenda de lucru impusa, iar aceasta agenda nu sufera schimbari, indiferent de transformarile de suprafata care survin la nivelul clasei politice. Aceasta este realitatea. Politicienii stiu acest lucru. Sindicalistii stiu si ei.  Si unii si altii vand prostimii iluzii. Primii vand iluzia capacitatii de a rezolva probleme, iar ceilalti, sindicalistii, vand prostimii sindicale iluzia fortei sindicale in lupta cu guvernantii insensibili si noncooperanti. Politicienii isi vad mai departe de afacerile lor oneroase, iar sindicalistii beneficiaza de locurile lor caldute pe care le detin, jucand rolul de cavaleri ai dreptatii in slujba unui proletariat mizer.

      Intelegeti, domnilor, ca presiunea  sindicala, oricat de vocala ar fi ea, nu mai conteaza si ca politicile publice se fac pe deasupra capetelor noastre. Aceste politici publice nu mai sunt apanajul guvernantilor la nivel national, ci sunt initiate, in mod exclusiv, de agentii capitalului transnational. Mobilizarile la greva sunt doar un scenariu bine pus la punct de liderii sindicali. Grevele se desfasoara dupa program. Ele incep cand vor liderii, adica atunci cand este ordin, si se finalizeaza tot la ordin.  Cand se trage cortina, prostii merg acasa si asteapta viitoarea portie de manipulare, atunci cand tot scenariul se reia. Ce urmeaza? Nimeni nu dezbate bilantul grevei, nimeni nu propune un forum de discutii libere si transante in cadrul caruia liderii sa raspunda la intrebari precise si chiar incomode, nimeni nu cere socoteala, nimeni nu pretinde sa cada capete.

       O reala democratie participativa in interiorul sindicatelor  nu exista. Liderii singuri centreaza si tot ei dau cu capul. Noi trebuie sa constientizam faptul ca nu avem o reala traditie a luptei sindicale si ca sindicalismul trebuie reinventat si ca strategie, si ca metoda de lupta. De aceea, simplii membri de sindicat trebuie sa se organizeze in grupuri de initiativa si de actiune sindicala pentru a determina o reformare a miscarii. Un prim obiectiv este de ordin intern, si anume acela de a determina disolutia vechii miscari sindicale si a resursei umane care o coordoneaza. Aceasta veche resursa umana nu are nici macar un interes sa determine schimbarea, dimpotriva, face tot posibilul sa mentina in integrum vechea ordine.

     Totodata, sindicalismul din Romania ar trebui sa caute sprijin in lupta sindicala pe plan european, in scopul realizarii unei unitati sindicale, avand drept obiectiv lupta contra unui sistem economic global care duce la pauperizarea pe scara larga a unor largi categorii socio-profesionale. Simultan cu aceasta masura, se impune o pozitionare a miscarii sindicale in raport cu realitatile politice si economice existente in lumea actuala, in care politicul a devenit o simpla agentie de protectie si paza a intereselor globale a marii finante si a companiilor transnationale. In mod logic, odata ce economia mondiala se discuta in termeni globali, si lupta sindicala ar trebui sa capete proportii globale, adica sa fie organizata la nivel transnational.

     Sindicatele din Romania sunt la ora actuala asemeni unor parohii ermetice, in care fiecare isi vede de limitele teritoriale, nu intretin un dialog intersindical si, drept urmare, nu pot in niciun caz coagula o miscare unificata si redutabila, in masura sa creeze probleme unei structuri de putere statala, subordonata unor comandamente de decizie de ordin extern. De aceea vin si spun faptul ca miscarile sindicale au nevoie, in plan decizional, de o coordonare globala, iar in planul actiunii, de eficiente coagulari in plan national.

      Cine mai crede faptul ca o miscare sindicala, chiar si una unificata la nivel national, mai poate influenta prin proteste jocurile capitalului si deciziile economice, este clar ca se afla intr-o mare eroare de intelegere a realitatii politice si economice a societatii mileniului al III-lea.

 

Adrian Constantin

 
ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!