Get Adobe Flash player

"Hristos Se naste, Mariti-L, Hristos din Cer, intampinati-L, Hristos pe pamant inaltati-va....!"

Din nou, crestinatatea se pregateste sa-L primeasca in staulul sau interior pe pruncul Iisus Hristos; dar ce gaseste El acolo? O lume autonoma, chinuita de boli, de razboaie, plina de blasfemii rau mirositoareTemelia staulului lumii se clatina, intunecandu-se! Pruncul Iisus nu mai are unde sa se nasca! El insa trebuie sa se nasca!

Altminteri, cand fiecare persoana nu va mai fi Maica lui Hristos (aspectul mariologic al Bisericii), atunci, si numai atunci va veni implacabil sfarsitul! Sa ne curatim, deci ieslea sufletului nostru pentru a-i face loc iarasi pruncului Iisus Hristos si El ne va umple inimile de sfintenie! Fie ca sa ne impartasim cu adevarat din steaua care a rasarit!

Da, Hristos se naste, cred ca toti stim asta (la nivel de informatie pura), dar oare toti ne bucuram? Hristos vine pe calea smeritei smerenii, pe calea Stelei de la Rasarit, El Insusi Stea si Rasarit. El, caruia lumea toata si chiar Cerul nu este vrednic sa-i deschida sandaua intelesului Supra-Nasterii Sale Minunate. Ce nu a inteles lumea astazi, sau poate ca a uitat: El se daruieste cum "se-mparte focul multora, fara sa se imparta El Insusi, tot asa si harul se-mparte neimpartit", agraieste Sf. Grigorie Palama. Multe suflete curate se vor perinda prin fata Mantuitorului, precum odinioara Magii de la Rasarit, dar niciunul ca al Ei, Draguta, Scaunul si Tronul prea incapator al lui Dumnezeu-Omul...Maica Domnului. Ca si atunci, la Buna Veste si acum, Dumnezeu vrea sa Se nasca in inimile de maica ale crestinilor (aspectul mariologic P. Evdochimov), de aceea El bate la usa mai mult ca un genteleman (N.Steinhardt) si daca I Se va deschide, va intra sa Se nasca, neaparat! Creatia si Intruparea nu sunt decat doua momente complementare ale aceluiasi unic elan, "primul vestind pe al doilea si cel din urma desavarsind pe cel dintai si depasindu-l in chip infinit" (Sf Grigore de Nyssa). De la Newman si pana la Nicolae Cabasilas toti marturisesc: "Craciunul este moartea vechilor noastre dejnadejdi". Minunea Nasterii din Fecioara nu "e incalcarea legilor lumii cazute (cum crede tot Occidentul protestant), ci restaurarea legilor imparatiei lui Dumnezeu" (Mitropolitul Antonie de Suroj). Sa ne incalzim la lumina suprafireasca a Stelei si sa lasam macar o raza sa patrunda si in pestera uda, a inimii noastre, plina de "orataniile" acestei lumi. Sa "suflam" boarea de caldura, cum au facut vrednicele dobitoace din vecinatatea Pruncului-Imparat peste Cel ce a suflat "suflare de viata" noua...iar acum, de sarbatori sa-I intoarcem suflarea de dragoste invesnicita de mireasma duhului romanesc si crestin.

 

Iulian Gavriluta

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!