Get Adobe Flash player

Preparate traditionale pentru masa de Pasti

Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Din meniul pentru masa de Pasti, nu trebuie sa lipseasca preparatele traditionale specifice din carne de miel, precum drob, stufat sau bors de miel  iar pasca cu branza dulce si pufosul cozonac sunt deserturile care incheie masa de sarbatoare. Bucurati-va in acesta zi alaturi de familie, in jurul unei mese incarcate cu specialitatile culinare traditionale. Aveti grija ca fiecare preparat sa fie gatit cu dragoste, credinta si multa bucurie - igrediente neaparat necesare pentru o masa de Paste reusita. Iar ca bucuria sa fie deplina impartiti si celor saraci din aceste bunatati!

 

Drob

Ingrediente: 500g maruntaie de miel (ficat, plamani, inima, rinichi), oua, 3 legaturi ceapa verde, 1 legatura usturoi verde, 3 legaturi marar, 1 legatura patrunjel, sare, piper.

Mod de preparare:Maruntaiele se fierb in apa cu sare, se toaca marunt si se amesteca cu 4 oua crude, verdeata tocata marut, sare, piper. Se unge o tava inalta cu ulei si se presara cu pesmet; se toarna jumatate din compozitia de drob, se aseaza 3-4 oua fierte si restul compozitiei. Deasupra se unge cu albus de ou batut cu sare si piper. Cine doreste poate inveli drobul in prapure de miel. Se coace la foc mic pana se rumeneste deasupra. Se serveste alaturi de legume proaspete. 

 

Bors de miel

Ingrediente: 500g carne de miel cu os,2 morcovi, 1 pastarnac, 1 telina, 1 ceapa uscata, 1 legatura ceapa verde, 100g orez, 2 linguri pasta de tomate,  200ml smantana, 2 galbenusuri de ou, sare, piper, leustean, tarhon, 1 l bors, 3 l apa.

Mod de preparare: Se pune apa la fiert, iar cand da in clocot se introduce carnea taiata in bucati mai mici. Dupa 5 minute se rastoarna totul intr-o strecuratoare. Intr-o oala cu 3 l apa se pune carnea, zarzavatul tocat marunt, 1 lingurita sare si cateva boabe de piper. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand carnea este aproape facuta. Se adauga pasta de tomate si orezul spalat, iar dupa inca 15-20 minute se toarna borsul (fiert mai intai separat). Se lasa sa dea in clocot, se potriveste gustul de sare si se opreste focul. Se adauga acum - smantana batuta cu galbenusurile de ou si verdeata tocata marunt.

 

Stufat

Ingrediente: 500 g carne de miel, 2 legaturi ceapa verde, 2 legaturi usturoi verde, patrunjel, marar, 1 lingura pasta de tomate,1 ceapa uscata, sare, piper, boia, 3-4 linguri ulei.

Mod de preparare: Carnea taiata in bucati mai mici si ceapa uscata tocata marunt se pun la calit in ulei. Cand carnea prinde o crusta aurie si ceapa devine sticloasa, se adauga apa fierbinte cat sa acopere totul. Se adauga, boia, sare si piper. Se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, pana cand carnea este gatita. Se adauga apoi, ceapa verde si usturoiul, taiate in bucati mai mari si pasta de tomate. Dupa inca 10-15 minute de clocotit, se opreste focul si se presara marar si patrunjel tocat fin.

 

Pasca cu branza si stafide
Ingrediente: Blat:
3 oua, 15 linguri zahar, 15 linguri ulei, 15 linguri lapte, 1 praf de copt, esenta de vanilie, 10 linguri faina. Umplutura: 1 kg branza de vaci proaspata, 7-8 oua, coaja rasa de lamaie, 2-3 linguri gris, esenta de vanilie, 200 g stafide.
Mod de preparare: Pentru umplutura: Se paseaza bine branza, se adauga ouale si restul ingredientelor si se amesteca bine. Pentru blat: Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga restul ingredientelor si apoi faina amestecata cu praful de copt. Se unge cu ulei o forma rotunda (37 cm) si se tapeteaza cu faina. Se pune aluatul si se coace pe jumatate (10 min). Se scoate din cuptor si se adauga umplutura, iar deasupra se repartizeaza stafidele. Se da forma din nou la cuptor si se mai coace inca 15-20  minute. Pasca se portioneaza numai dupa ce s-a racit bine.

 

Cozonac trandafir cu nuci si stafide

Ingrediente: Aluat: 500g faina, 3 galbenusuri, 25g drojdie proaspata, 150g zahar, 200ml lapte, 100g unt topit, un praf de sare, coaja rasa de lamaie, esenta de rom, vanilie. Umplutura: 3 albusuri, 100g stafide, 3 linguri cacao, 1 cana cu nuci macinate, 2 plicuri zahar vanilat, 2-3 linguri cu zahar tos, esenta de rom.

Mod de preparare: Aluat: Se face maiaua din drojdie, 2 linguri lapte, o lingura zahar, o lingura faina si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare. Se dizolva zaharul in lapte. Se pune faina intr-un bol si se face o adancitura in mijloc, unde se pun pe rand: maiaua, laptele caldut, galbenusurile, esenta si coaja de lamaie. Se pune apoi putin cate putin untul topit si se framanta energic, timp de 30 minute. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Umplutura: Se bat spuma albusurile cu zaharul, se adauga cacao, nuci macinate, esenta de rom, zahar vanilat si stafide. Se amesteca bine sa rezulte o pasta groasa. Asamblarea: Aluatul se intinde in foaie dreptunghiulara, se aseaza deasupra umplutura de nuci si stafide; se ruleaza si se taie cu cutitul 8 rulouri egale. Se unge o forma rotunda cu ulei si se presara cu faina; se aseaza un rulou in mijloc, iar celelalte in jurul lui, in forma de trandafir. Cozonacul se unge deasupra cu ou batut, se presara zahar tos si fulgi de migdale. Se lasa sa mai creasca putin si in forma, apoi se coace aprox. 45 minute.

 

Sa aveti Sarbatori Luminate si multa pace in suflet!

 

http://truedelights.ro/

 

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!