Get Adobe Flash player

Retete gustoase pentru postul Craciunului

Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Peste Postul Craciunului putem trece mai usor, acesta fiind mai putin restrictiv decat Postul Pastelui. In aceasta perioada avem interzis la produse de origine animala, insa in mai multe zile putem manca peste. Avem de asemenea, posibilitati nelimitate de a gati mancaruri delicioase, sanatoase si consistente care sa suplineasca cu succes lipsa carnii si a lactatelor din alimentatie pe perioada celor 40 de zile de post. Incercati: Pateuri cu ciuperci; Ciorba de praz, Sarmale cu ciuperci si nuci; Baklava rulata.

 

 

 

Pateuri cu ciuperci
Ingrediente:
Aluat:
250 ml apa, 1 lingurita zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, 25 g drojdie proaspata, 500 g faina, 1 lingura mac, 1 lingura susan. Umplutura: 1 ceapa mica, 300 g ciuperci, sare, piper, 2 lingurite seminte de susan, 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Umplutura:

Ceapa tocata marunt se inabusa in ulei si apa in proportii egale, pana cand se inmoaie. Se adauga ciupercile taiete in felii subtiri si se continua calirea pana cand scade toata zeama lasata de ciuperci. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust, se adauga semintele de susan, se amesteca bine si se opreste focul. Umplutura de ciuperci se lasa sa se raceasca. Aluat: Se amesteca drojdia cu zaharul, se adauga apa calduta, sarea, uleiul si faina amestecata cu semintele de mac si susan. Se framanta bine aluatul si se lasa sa creasca pana cand isi dubleaza volumul. Asamblare: Aluatul se intinde in foaie subtire si se decupeaza cu cutitul, forme patrate. Fiecare patrat se decupeaza apoi, numai in colturi. Se aseaza cate o lingurita cu umplutura in mijloc si se aduc colturile in mijloc, unindu-le si dand forma de floare. Se ung deasupra cu putin ulei si se presara cu mac. Pateurile se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se mai lasa sa creasca inca 10 minute si in tava, apoi se coc timp de 20 minute. Sunt foarte bune atat calde cat si reci. Daca nu este post, se pot unge la suprafata cu ou batut.

 

Ciorba de praz
Ingrediente:

3-4 fire de praz, 2 morcov, 3 cartofi, 1 ardei gras, o bucata mica telina, 2 linguri orez, 2-3 linguri suc de rosii, 3 linguri ulei, 2 l apa, 500 ml zeama de varza sau bors, marar, patrunjel, leustean, sare, piper.
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert, iar cand da in clocot, se adauga morcovul, cartofii, telina si ardeiul gras, toate taiate in cuburi mici. Separat se inabusa prazul taiat rondele subtiri, in ulei si apa in proportii egale. Cand legumele din oala sunt pe jumatate fierte, se adauga prazul calit, orezul si mararul tocat fin.
Supa se lasa sa fiarba in continuare, la foc mic, pana cand legumele sunt facute. Se adauga apoi, zeama de varza sau borsul, fierte mai intai separat. Se potriveste gustul cu sare si piper, se mai dau cateva clocote si se opreste focul. La final se presara patrunjel si leustean tocat marunt. Ciorba de praz este la fel de buna servita calda sau rece.

 

Sarmale de post cu ciuperci si nuci

Ingrediente:

1 varza murata, 300 g ciuperci, 1 cana orez, cana miez de nuca, 2 morcovi, 1 pastarnac, 2 cepe potrivite, 4-5 linguri ulei, 9-10 linguri suc de rosii, sare, piper, boia, cimbru, marar, patrunjel.
Mod de preparare:

Ciupercile se taie in cuburi mici. Ceapa si miezul de nuca se toaca marunt. Morcovul si pastarnacul se rad mic. Orezul se spala si se lasa in apa calduta pana in momentul folosirii. Se inabusa ceapa in ulei si apa in proportii egale. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga morcovul, pastarnacul si ciupercile si se continua calirea pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Se adauga apoi orezul scurs de apa, 4-5 linguri cu suc de rosii si miezul de nuca. Se amesteca bine si dupa inca 2-3 minute se opreste focul. Se adauga dupa gust: sare, piper, cimbru, boia dulce si iute, marar sau patrunjel tocat. Compozitia se lasa sa se raceasca.
Se desface varza murata de foi, se taie nervurile mai groase si se impaturesc sarmalutele. Acestea se aseaza in straturi intr-o oala, iar intre straturi se presara cimbru si se pune cate 1-2 linguri cu suc de rosii. Pe fundul oalei este de preferat sa se aseaze un strat cu varza tocata, la fel si deasupra. Se umple oala cu apa fierbinte, cat sa acopere sarmalele. Se fierb timp de 15-20 minute pe foc, cat sa scada putin apa, apoi inca 20-25 minute la cuptor. Se servesc fierbinti alaturi de mamaliguta.

 

Baklava rulata
Ingrediente:

8 foi de placinta, 100 g unt (margarina), 1 cana cu nuci macinate, 4 linguri zahar, 1 lingurita scortisoara, lingurita pudra de cuisoare. Pentru sirop: 1 cana apa, 1 cana zahar, cana miere de albine, 1 baton de scortisoara, 3-4 cuisoare, 3-4 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Sirop:
Intr-un vas, se amesteca zaharul, mierea, apa, cuisoarele si batonul de scortisoara; si se pun la fiert timp de 10 minute la foc mediu. Se adauga zeama de lamaie si se mai lasa sa fiarba inca 10-15 minute, pana cand se formeaza un sirop mai gros, ca la dulceata.
Umplutura:
Se amesteca nucile cu zaharul, praful de cuisoare si scortisoara.
Asamblarea:
Se dezgheata foile de placinta la temperatura camerei. Se suprapun trei foi, unse fiecare cu unt topit sau margarina. Se intinde pe toata suprafata umplutura de nuci, iar deasupra acesteia se presara o foaie de placinta maruntita. Se ruleaza cu grija. Pe masura ce rulam, ungem cu unt si foaia care a stat la baza, pentru ca umplutura sa se lipeasca bine de foi si sa nu cada in momentul taierii in felii.
Se repeta procedura inca o data, pentru a obtine doua suluri, care se taie apoi in felii de aprox  cm, cu ajutorul unui cutit foarte ascutit. Se unge o tava cu untul ramas si se aseaza rulourile unul langa altul, cu baza in jos. Se ung si deasupra cu unt topit si se lasa timp de 20 de minute la temperatura camerei sa se aseze. In acest timp se incinge cuptorul la 200 de grade, apoi se introduce tava si se lasa timp de 20-25 minute, pana cand medalioanele sunt usor maronii la suprafata. Se scoate tava si se toarna siropul fierbinte. Se lasa la rece pana cand siropul se absoarbe. Sunt foarte bune servite reci, dupa ce au stat o noapte la frigider si toate aromele s-au combinat.

Pofta buna si post usor!

 

Retete oferite de site-ul culinar truedelights.ro

 

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!