Get Adobe Flash player

Bunatati pentru masa de Craciun

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Ziua Sfanta de Craciun - sarbatoarea de iarna de care ne bucuram cu totii, se apropie cu pasi repezi! Cei care petrec Craciunul acasa au inceput sa se gandeasca deja la meniul pentru masa speciala. Daca inca nu v-ati hotarat cu ce bunatati sa va impresionati familia, va venim in ajutor cu cateva retete apetisante, usoare, inspirate din bucataria internationala, potrivite pentru mese festive: Chocolate crinkle; Vanillekipferl; Kourabiethes; Mocha cofee cake; Muschi de porc cu sos de rodie.

 

Chocolate crinkle

Chocolate crinkle fursecuri cu ciocolata. Sunt fursecuri traditionale, pregatite de Craciun in America.
Ingrediente:

100 g ciocolata amaruie, 30 unt, 50 g zahar, un vf cutit sare, 1 ou mare,  esenta vanilie, 125 g faina, 1 lingura cacao, 1/2 lingurita praf de copt. Pentru finisare: aprox. o cana zahar pudra, 1 plic zahar vanilat.
Mod de preparare:
Se mixeaza oul cu zaharul timp de 3-5 minute. Ciocolata si untul se topesc la microunde sau intr-un vas la bain marie. Se amesteca bine sa se omogenizeze. Peste ele se adauga esenta si amestecul de ou si zahar. Se mai mixeaza pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele, apoi se adauga faina amestecata cu sarea, cacaoa si praful de copt, mixand in continuare, pana la omogenizare. Amestecul obtinut, care trebuie sa fie moale si lipicios, se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider pentru cel putin trei ore, sa se intareasca. Se modeleaza apoi mici bile de aluat, care se tavalesc bine prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. Bilele se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta de 5 cm intre ele. Din ingredientele date ies aprox 40 de fursecuri cu ciocolata. Se incinge cuptorul la 165 de grade si se coc fursecurile timp de 10-12 minute, cat sa se intareasca putin pe margini, insa in mijloc sa ramana moi la apasare. Dupa ce sunt coapte, se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

                                                                                                                

Vanillekipferl 

Vanillekipferl  fursecuri cu vanilie. Se pregatesc in Germania si Austria in preajma Craciunului.
Ingrediente:
100 g migdale macinate fin, 200 g faina, 80 g zahar pudra, esenta de vanilie sau cateva seminte de pastaie de vanilie, 175 g unt,  2 galbenusuri de ou, 1 lingurita praf de copt, zahar pudra si zahar vanilat pentru decor.
Mod de preparare:
Se amesteca repede untul rece cu zaharul pudra, galbenusurile de ou si esenta, apoi se adauga faina amestecata cu migdale si praf de copt. Aluatul obtinut se modeleaza in mai multe role subtiri (cam de un deget) si lungi, care se lasa la frigider, acoperite cu folie alimentara, pentru o ora. Rolele de aluat, bine racite, se taie cu un cutit in bucati mai mici si se pun in tava tapetata cu hartie de copt, modelandu-le in forma de semilune. Se incinge cuptorul la 200 de grade si se coc fursecurile timp de 10-15 minute sau pana cand se rumenesc usor la suprafata. Cat sunt inca fierbinti, se trec prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.

 

Kourabiethes

Kourabiethes fursecuri cu migdale. Se pregatesc in fiecare bucatarie din Grecia, in mod traditional de Craciun.

Ingrediente:
150 g unt, 100 g migdale, 1 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 2 linguri zeama de lamaie, 60
g zahar pudra, 10 g coniac (ouzo),  300 g faina, esenta de vanilie, zahar pudra vanilat pentru finisare, cuisoare.
Mod de preparare:
Se mixeaza untul cu zaharul, pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se framanta aluatul cu degetele, pana seamana cu niste firimituri. Se adauga migdalele, tocate marunt si prajite usor; apoi bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie, esenta si coniacul. Se amesteca totul, se strange aluatul intr-o bila si se lasa la frigider 2-3 ore sau peste noapte. Se formeaza apoi mici bile aplatizate usor si se infige in mijloc o cuisoara. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul deja incins, timp de 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se pudreaza din abundenta cu zahar farin vanilat.

 

Mocha cofee cake
Mocha cofee cake prajitura cu cafea, delicioasa si potrivita pentru iubitorii de cafea.

Ingrediente:
Blat:
100 g unt, 150 g zahar, 2 linguri cacao, 2 linguri cafea macinata, 1 lingurita praf de copt, lingurita bicarbonat de sodiu, un varf de cutit sare, 3 linguri cafea tare preparata, 1 lingurita cafea solubila, esenta de vanilie, 1 lingura lapte, 2 oua, 4 linguri cu varf faina. Crema: 50 g unt, 1 cana zahar pudra, 1 lingura cacao, 1 lingurita cafea solubila, 1 lingura cafea tare preparata, 1 lingura lapte.
Mod de preparare:
Blat:
Se combina ingredientele uscate zaharul, cacaoa, cafeaua macinata, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, faina. Peste ele se pun cafeaua preparata, esenta, cafeaua solubila dizolvata in laptele caldut, ouale si untul batut spuma inainte. Se mixeaza totul timp de 2-3 minute, pana cand se obtine o compozitie omogena. Aluatul obtinut se toarna in tava tapetata cu hartie de copt. Diametru tava 20 cm. Se incinge cuptorul la 180 de grade si se coace prajitura timp de 20 minute. Se opreste focul si se lasa prajitura inca 10 minute in cuptor. Crema: Se mixeaza untul pana cand capata aspect cremos. Se adauga zaharul amestecat cu cacaoa inainte, apoi laptele amestecat cu cafeaua si cafeaua solubila. Se mixeaza pana cand se omogenizeaza. Daca este nevoie, se mai adauga o lingura cu lapte. Compozitia obtinuta se intinde uniform peste prajitura racita. Dupa ce crema se intareste, prajitura se taie dupa preferinta.

 

Muschi de porc cu sos de rodie
Ingrediente:

1 bucata muschi de porc, 3 linguri ulei de masline, 1 albus de ou, sare, 1 lingurita piper boabe (verde, negru sau rosu), patrunjel tocat marunt, rozmarin, 1 lingurita boabe de mustar, boia dulce, boia iute, 1 rodie, 2 lingurite miere, 1 lingurita otet balsamic.
Mod de preparare:
Se amesteca albusul de ou cu condimentele, adaugate dupa gust. Se spala muschiul de porc si se imbraca in  past
a de condimente. Se pune uleiul intr-un vas termorezistent, se aseaza carnea si se acopera cu folie de aluminiu. Se da vasul la cuptor timp de 35 minute, dupa care se da deoparte folia si se mai lasa inca 25 minute, sa se rumeneasca frumos.
Sosul de rodie:
Samburii de rodie se paseaza bine, apoi se strecoara sucul obtinut. Sosul ramas in tava, dupa ce muchiul e gata, se scurge intr-o tigaie si se incinge. Se stinge cu otetul balsamic si se adauga sucul de rodie, apoi mierea. Se fierbe la foc mic, pana cand se ingroasa putin si se reduce la jumatate. Friptura se lasa sa se racoreasca putin, apoi se taie in felii, care se aseaza pe platou si se stropesc cu sosul de rodie.

Pofta buna si un Craciun linistit, cu multe cadouri si invaluit de cele mai grozave savori!

 

Retete oferite de site-ul culinar truedelights.ro

 

 

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!