Get Adobe Flash player

Sa iubim romaneste de Dragobete!

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Sarbatoarea Dragobetelui este una dintre cel mai vechi si frumoase obiceiuri romanesti, cu origini din vremea romanilor, ce este celebrata in data de 24 februarie. Numele sarbatorii vine de la Dragobete, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, feciorul chipes, iubaret si navalnic al Babei Dochia, personajul mitologic asociat cu venirea primaverii. Sarbatoriti iubirea pe romaneste cu o cina romantica si mancaruri alese. Va ademenim cu: Paste cu sos de rosii si crochete; Trufe picante cu ciocolata si caramel; Budinca de ciocolata cu portocale.

In vremurile stravechi, Dragobete oficia in fiecare primavara nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat si in randul oamenilor. Acum, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in aceasta zi.

Paste cu sos de rosii si crochete

Ingrediente:
Crochete:
300 g carne tocata, 1 ou, 1 cartof, sare, piper, boia dulce, boia iute, patrunjel verde, 1 catel de usturoi, 2-3 linguri pesmet. Sos de rosii: 1 catel de usturoi, 100 ml supa (apa), 200 ml suc de rosii. 2 linguri ulei, 1 lingura amidon alimentar, 1 lingurita zahar, 1 foaie de dafin, sare, piper.
Mod de preparare:
Chiftelute:
Carnea tocata se pune intr-un bol si se amesteca cu oul, cartoful ras mic si scurs de suc, usturoi zdrobit, patrunjel tocat marunt, pesmet, sare, piper, boia dulce si iute dupa gust. Se amesteca bine toate ingredientele, pana se obtine o pasta legata. Daca pasta de chiftele este inca moale, se mai adauga pesmet. Se formeaza mici crochete, care se prajesc in ulei incins sau se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se tin la cuptor timp de 20 minute.
Sosul de rosii: Intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste usturoiul intreg, cu tot cu coaja, pana devine usor maroniu (doar pentru a-si lasa aroma). Se scoate si se arunca. In tigaie se adauga sucul de rosii si se lasa 1-2 minute amestecand continuu. Se toarna supa amestecata cu amidonul alimentar, apoi zaharul si foaia de dafin. Sare si piper se adauga dupa gust. Sosul se lasa sa fiarba pana cand scade si se ingroasa. Se opreste focul si se adauga chiftelutele, amestecand bine sa se cuprinda toate cu sos. Pastele se fierb 10 minute in apa cu sare. Se scurg si se amesteca cu putin ulei de masline. Pastele se servesc calde, cu sos de rosii si crochete.

 

Trufe picante cu ciocolata si caramel
Ingrediente:
150 g zahar, 100 ml frisca lichida, 20 g unt, 150 g ciocolata neagra, 1 vf cutit pudra de chilli, 2 linguri coniac (vodka, whisky, rom).
Mod de preparare:
Intr-un vas se caramelizeaza zaharul pana devine lichid si capata o culoare aurie. Se da vasul deoparte si se adauga frisca lichida. Se amesteca bine si se pune vasul din nou pe foc. Cand caramelul incepe sa fiarba, se adauga untul si se amesteca. Sosul se lasa sa fiarba timp de 10-12 minute, pana se ingroasa ca o smantana. Dupa ce se opreste focul, in crema caramel formata, se pune ciocolata rupta in bucati mici, amestecand pana aceasta se dizolva complet. Se adauga apoi, pudra de chilli si coniacul. (Pentru un gust mai picant, mai interesant, mariti cantitatea de chilli.) Crema se lasa la rece pentru cel putin o ora, sa se inchege. Pentru a face trufele, se ia cate o lingurita din amestec si apoi, cu ajutorul mainilor, se formeaza mici bile. Bilele se rostogolesc prin pudra de cacao, se scutura de exces si se pun pe o tava. Trufele se mai lasa in frigider pentru 15-20 minute, cat sa se intareasca din nou, apoi se pot savura.

 

Budinca de ciocolata cu portocale

Ingrediente:
3 oua, 2 galbenusuri, 100 g zahar, 80 g unt, 100 g ciocolata neagra, 200 ml lapte, 100 g faina, 1 vf cutit sare, esenta de vanilie, Ż lingurita coaja rasa de portocala, 2-3 portocale. Pentru copt: 2 linguri unt, 2 linguri zahar tos.
Mod de preparare:
Portocalele se curata de coaja si partea alba, pastrand doar miezul care se taie in felii subtiri. Untul si ciocolata se pun intr-un bol si se topesc la microunde sau la baie de aburi. Se amesteca bine pana se combina. Intr-un alt bol se mixeaza ouale cu zaharul, timp de un minut.Se adauga faina, sarea, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie, apoi amestecul de ciocolata si unt. Se toarna laptele, putin cate putin si mixand la viteza mica, pana cand se incorporeaza toata cantitatea si se obtine un aluat uniform, asemanator cu cel de clatite.
Asamblarea:
Cuptorul se incinge la 200 de grade. Se unge cu unt si se tapeteaza cu zahar tos, o tava de 20 cm sau doua boluri inalte. Se aseaza bucatile de portocala, apoi se toarna amestecul de budinca. Se coace timp de 15-20 minute. Budinca se serveste calda, pudrata cu zahar si cu decor din portocale proaspete.

Pofta buna si iubiti-va romaneste de Dragobete si in fiecare zi!

 

Retete oferite de site-ul culinar truedelights.ro

 

 

 

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!