Get Adobe Flash player

LA MULI ANI TUTUROR! Sf.Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, facatorul de minuni. Palma Sf Nicolae, traditia sosetelor si alte obiceiuri

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Sfantul ierarh Nicolae, a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian. Mai intai a stralucit prin vietuire calugareasca; iar pentru viata lui imbunatatita a fost facut arhiereu. Dar pentru ca sfantul propovaduia cu indrazneala

credinta in Hristos a fost prins de mai-marii cetatii, a fost batut si chinuit, apoi aruncat in temnita, impreuna cu alti crestini. Cand marele si binecredinciosul imparat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, imparat al romanilor, au fost eliberati din legaturi toti cei inchisi si, odata cu acestia, si Sfantul Nicolae, care s-a dus in Mira. Nu dupa multa vreme a fost adunat de marele Constantin cel dintai sinod de la Niceea, la care a luat parte si minunatul Nicolae.

Sfantul Nicolae a facut multe minuni asa cum arata Istoria vietii sale. A izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe cand acestia erau in inchisoare au aflat de timpul cand aveau sa fie omorati si au chemat pe sfant in ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia. Iar Sfantul Nicolae, cel grabnic spre ajutor si gata spre aparare, s-a aratat in vis imparatului si eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru ca a defaimat imparatului pe cei trei barbati, iar imparatului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit impotriva lui. Si asa i-a izbavit Sfantul Nicolae de la moarte.

Pe langa acestea a facut inca si alte minuni. A pastorit dumnezeieste poporul ortodox si ajungand la adanci batraneti, s-a mutat catre Domnul.

Dar Sfantul Nicolae nici dupa moarte nu si-a uitat turma sa. Ca in fiecare zi face cu imbelsugare bine celor ce au nevoie si-i izbaveste de tot felul de primejdii si nevoi, Caci si acum, ca si atunci, Acelasi Dumnezeu lucreaza prin sfantul Sau minunile Sale cele fara de numar.

Palma Sfantului Nicolae

Manastirea Panagia Sumela din Trabzon, Turcia, pastreaza in cadrul programului sau iconografic o fresca originala ce infatiseaza Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Ineditul acestei reprezentari (deoarece scena exista de altfel in multe alte locasuri de cult) consta in faptul ca in aceasta Sfantul Ierarh Nicolae este reprezentat palmuindu-l pe ereticul Arie.

Detalii cu privire la acest gest aflam din viata sfantului. Sfantul Nicolae s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III-lea. Participa in calitate de episcop la primul Sinod Ecumenic tinut la Niceea in anul 325. Sinodul a condamnat erezia arianismului, care tagaduia divinitatea lui Iisus.

Sfantul Nicolae este recunoscut la acest sinod drept un mare aparator al Adevarului si a dreptei credinte. Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. Gestul sfantului impotriva lui Arie a produs tulburare, deoarece Sfantului Nicolae i-au fost retinute insemnele arhieriei: Sfanta Evanghelie si omoforul.

In timp ce Sfantul se afla inchins intr-o celula Mantuitorul si Maica Domnului i s-au aratat in chip minunat. Mantuitorul i-a inapoiat Sfantului Nicolae Evanghelia. Apoi, Maica Domnului i-a oferit acestuia omoforul arhieresc, restabilindu-l in treapta episcopala. Icoanele traditionale ale Sfantului Nicolae infatiseaza aceasta minune in imaginea de mai jos: in stanga, Hristos ofera Evanghelia, in dreapta Maica Domnului ofera omoforul, iar in centru, Sfantul Nicolae le poarta. Cand imparatul Constantin a auzit despre aceasta minune a ordonat ca Sfantul Nicolae sa fie reabilitat. Sfintii Parinti de la Niceea au condamnat invatatura eretica a lui Arie. Pana in prezent, marturisim invatatura Bisericii cu privire la Hristos, in Crez: "Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facutö.

"Palma nevinovata"

Desi, la prima vedere, palma Sfantului Nicolae ne contrariaza, nu trebuie sa cadem in ispita de a ne transforma noi insine in "judecatorii" sai. Sa nu uitam ca "nevinovatiaö sa au aratat-o inca de atunci Mantuitorul Hristos si Preacurata Sa Maica.

Tocmai acest fapt face ca palma Sfantului Nicolae sa aiba un caracter exceptional. Din aceasta perspectiva, nu trebuie sa ne "intemeiemö caderile noastre (mania si pornirile violente) pe gestul sfantului, nici in Biserica (iar Inchizitia este un exemplu de trista amintire), nici in societate. Palma Sfantului Nicolae s-a manifestat dintr-o mare dragoste fata de Hristos, iar Mantuitorul a cunoscut taina inimii sale, in timp ce "palmeleö noastre, de cele mai multe ori, nu sunt decat manifestari ale lipsei dragostei celei adevarate. Sa nu ne indoim ca Sfantul Nicolae a fost un om bland si sfant, asa cum Biserica il si numeste in troparul inchinat lui: "Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-au aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.ö

Alte traditii si obiceiuri

1. Numele de Santa Claus (Mos Craciun)  - vine de la numele olandez al lui Mos Nicolae - Sinterklaas

Numele de Santa Claus - sau al mosulkui urmator care va veni,  Mos Craciun - vine de la numele olandez al lui Mos Nicolae - Sinterklaas, sau Sfantul Klaus, adica Sfantul Nicolae. Poate primul lucru pe care nu il stiai despre Mos Nicolae este ca el este cel care a inspirat numele lui Mos Craciun... de la Santa Claus, o derivatie a numelui Nicolas.

2. Sfantul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec

Sfantul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a nascut in jurul anului 270 si a murit pe 6 decembrie 343.

3. Unde este acum Mos Nicolae si cum arata el cand traia

Relicvele sfantului Nicolas se afla pe teritoriul mai multor tari, in mai multe biserici. Totusi, majoritatea oaselor sale se afla intr=o biserica din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipa de cercetatori din Marea Britanie au reusot sa reproduca grafic chipul lui Sfantul Nicolae. Mos Nicolae era o persoana scunda si avea nasul spart, cand a murit. Iata si poza lui :) asa cum au reconstituit-o cercetatorii englezi.

4. Traditia sosetelor vine de la Mos Nicolae

Traditia de a pune sosete pentru cadouri, vine de la Mos Nicolae - acesta facea daruri secrete copiilor, si unele din ele era sa puna monede in sosetele lor.

5. Iarna incepe odata cu venirea lui Mos Nicolae

Din popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: A intinerit Sf. Nicolae . De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, si se spune ca daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce iarna. In ziua de Sf. Nicolae incepe ziua sa se mareasca: La Sf. Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cit se intoarce puiu-n gaoace , zice poporul.

6. Traditia crengutelor care prevestesc rodul anului viitor

De Mos Nicolae, se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

7. Maicutele si calugarii asezau la usa, pe furis, daruri saracilor, in noaptea de 5 spre 6 decembrie

Pentru ca era cunoscut pentru darurile anonime pe care le facea celor saraci, in Evul mediu, maicutele si calugarii asezau la usa, pe furis, daruri saracilor, in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

8. Sfantul Nicolae este patronul marinarilor

Sfantul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toti marinarii vin pe uscat la slujba, in noapte de 5-6 decembrie. Aceasta traditie este respectata de sute de ani in Olanda.

9.  O particica din moastele lui Mos Nicolae se afla si in Romania

O particica din moastele Sfantului se afla la Manastirea Aninoasa, com. Aninoasa, jud. Arges.

 

reclama ta1

ADRESA NOULUI SITE(din 2014):

Momentul Zilei

 

LA MULTI ANI BUZOIENI, ORIUNDE V-ATI AFLA!

La cumpana dintre ani, atunci cand dorintele zboara neingradite catre Cer, redactia NEWS BUZAU ureaza tuturor buzoienilor, oriunde s-ar afla, numai bine, sanatate si maxima fericire. Sa fiti voi insiva mereu! Un an mai bun!